Please enable JS

Clean-Up AKCIÓ NAP

Összefogás egy iskoláért

5S PUBLIC akció nap a kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskoláért!

Magyarország először kapcsolódik be abba a nemzetközi, önszerveződő mozgalomba, amelyet Japánban hívtak életre, s mára már több országban bebizonyosodott létjogosultsága. A szervezők (5S PUBLIC Magyarország) nem kisebb feladatot tűztek ki maguk elé, mint a jövő nemzedékének környezet tudatosságra való nevelését. Ennek első helyszíne a kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola, ahol egy újfajta akció-mozgalom indul útjára a japánban ismert 5S gondolkodásmód alapján, a Clean Up Japan támogatásával.

Eredményesen tanulni és gondolkodni csak rendezett környezetben lehet. A japán emberek tapasztalata szerint az 5S érvényes az élet bármely területén, amely a rend, a rendezettség, a fegyelem, az önfegyelem, és ezáltal a hatékonyság kialakításának megalapozott módszere az egészséges, pozitív gondolkodásmód megváltoztatásán keresztül. 

Az 5S PUBLIC tevékenységek több területen valósíthatók meg, így a köztereken, tájvédelmi körzetekben, intézményekben, erdőben, turisták és a lakosság által látogatott helyeken. A környezettel elválaszthatatlan kapcsolatban vagyunk, amelynek minősége meghatározza mindennapi életünket, visszahat gondolkodásmódunkra és ezáltal további cselekedeteinkre is. Az 5S PUBLIC kiemelkedő céljai közt szerepel a tudatos gyerekek nevelése a játékosan is elsajátítható, különleges 5S módszerekkel, úgy, hogy tevőleges bevonásukon keresztül, a felnőttekkel együtt megélhessék a változás folyamatát és annak lenyűgöző eredményét. Az 5S PUBLIC tevékenység sikerének záloga az öntevékeny részvétel, mely által a környezet iránti tisztelet és megbecsülés növekszik.

Az 5S PUBLIC akció nap

2016. június 10-én a kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskolában, a gyerekek megtanulhatják, hogy miként tehetnek saját maguk közvetlen környezetéért. Csapatokba szerveződve a nap során előre megtervezett és meghatározott feladatokat valósítanak meg. Jó idő esetén a gyerekek rendbe teszik a távugró pályát, lefestik a sportpályát, új salakot terítenek, lefestik a mászókákat, a kerítést és a kerékpár tórolót. Amennyiben a kinti munkák a kedvezőtlen időjárás miatt nem végezhetők el, akkor az iskolán belül fognak a gyerekek és segítőik tevékenykedni. Így megújulhat a konditerem, a tornaterem radiátorainak burkolata, a hirdetőtáblák és eddig tárolóként hasznosított „padlás” helyiségek is.

A csapatok élén a Clean UP Japan egy-egy japán képviselője áll, név szerint: Yoshihito Tanaka a Clean Up Japan elnöke és a Nakayama Group elnök vezérigazgatója, Toru Shimizu a Clean Up Japan igazgatója, Misuzu Tanaka a Nakayama Group ügyvezető igazgatója, Hiroshi Tomita a Clean Up Japan képviselője és a Tomihiro Co. Ltd. Kimono elnöke valamint Shigeru Homma a Clean Up Japan képviselője. A japán vendégek, akik aktívan és önkéntesen végzik a tevékenységet Japánban és a nagyvilágban, tapasztalataikkal segítik az 5S PUBLIC /Clean Up módszer helyes megértését és helyes alkalmazását. A csapatok munkáját a tanárok és a szülők támogatják.

Az iskolában az 5S PUBLIC nap időhöz kötött, és célja a határidőben elvégezendő munka céltudatos megvalósítása. Ki kell hangsúlyozni, hogy nem egy napi akcióról van szó, hanem arról, hogy az 5S tevékenység beépülhessen az iskola mindennapjaiba. Vagyis az elkövetkezőkben egy héten egyszer minden osztály, az osztályfőnök vezetésével végrehajtja a rendszeres 5S akció feladatokat. Ellenőrzik osztályuk és környezetük állapotát az 5S rendszerezési elvei alapján, így megteremtik a folyamatos fejlesztés gyakorlatát mindennapjaikban. 1 év múlva a Clean UP Japan visszatér, s megnézik az előrehaladást. Értékelik a munkát, megosztják az újabb tapasztalataikat, valamint tanácsaikat. A hosszú távú sikert csak az elkötelezettség és a módszertan szigorú betartása garantálja.

A program szervezője a Magyar AOTS Társaság, amely a Clean Up Japan-nel, hazánkba hozta az 5S PUBLIC / Clean Up tevékenységet. A cél, hogy ezt közösségi tevékenység mozgalommá szerveződjön, s jövőre már az országban több helyszínen is megvalósulhasson. Nyitottak, bármilyen hasonló értékszemléletű és célú mozgalommal való együttműködésre, s szeretnék minél több helyre eljuttatni, megmutatni tevékenységüket.

Az iskolában védnöki táblát avatnak fel és 5S Public vándordíjat indítanak útjára.  

 

Az iskolai 5S naphoz az eszközöket, az emberi és anyagi erőforrásokat elsősorban a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület tagjai (KGME), a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal, a Magyar AOTS Társaság, a Qualimax Group Kft., a ParLS Kft., a Vajna VSM Kft., a Yield Kft., a Visualbrand.hu, az NRGflow Kft. valamint a szerveződésben résztevő elkötelezett önkéntesek biztosították.